Ако сакате да имате здраво бебе - изгаснете ја цигарата засекогаш Печати

Новороденчињата на мајките кои пушеле за време на бременоста, како и бебињата кои се изложени на пасивно пушење по раѓањето, имаат посебно висок ризик од синдром на ненадејна инфантилна смрт (SIDS). Хемикалиите во чадот негативно влијаат врз мозокот и респираторниот систем на доенчиња. Центрите за контрола и превенција на болестите (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) проценуваат дека повеќе од 300.000 деца помлади од 18 месеци имаат инфекции на долниот респираторен тракт поради изложеноста на чадот.

Ефектите од пушењето кај новороденчињата и децата

„Бремените жени треба апсолутно да не пушат и пушењето треба да се забрани во домот откако ќе се роди бебето“ истакнува Dr. Phelan.

„За жал, знаеме дека доенчињата и малите деца сеуште интензивно се изложени на пасивно пушење од страна на возрасните. Родителите, старателите или другите членови на семејството често пушат во просториите каде престојуваат и децата“. Речиси 60% од децата на возраст од 3-11 години се изложени на пасивно пушење, што ги прави и поподложни на многу заболувања.

Новороденчињата на мајките кои пушеле за време на бременоста, како и бебињата кои се изложени на пасивно пушење по раѓањето, имаат посебно висок ризик од синдром на ненадејна ифантилна смрт (SIDS). Хемикалиите во чадот негативно влијаат врз мозокот и респираторниот систем на доенчиња.

Центрите за контрола и превенција на болестите (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) проценуваат дека повеќе од 300.000 деца помлади од 18 месеци имаат инфекции на долниот респираторен тракт поради изложеноста на чадот. Пасивното пушење може, исто така, да предизвика и акутни респираторни инфекции, проблеми со ушите и почести и потешки напади на астма кај децата.

Пушењето во бременоста е голем ризик...

Според најновите истражувања спроведени од Универзитет во Аризона, доколку жената за време бременоста пуши цигари, детето кое ќе се роди е со големи шанси да стане пушач уште додека е тинејџер.

„Чадот от цигарите некако ја менува хемијата во мозокот. Доколку детето е пренатално изложено на чад од цигари, шансите дека ќе стане хроничен пушач најдоцна до 22 години, се преголеми“-изјавила лидерката на тимот за истражување, Roni Grad.

Пушењето го зголемува ризикот од астма кај децата

Ризикот од појава на астма кај едно дете е шестпати поголем, доколку мајката пуши во текот на бременоста, покажуваат резултатите од една нова шведска студија.

Според резултатите од студијата, пушењето во текот на бременоста почесто придонесува за раѓање на деца со намалена телесна тежина, а што може да предизвика и астма.

Со истражувањето биле опфатени 3.400 деца во периодот меѓу 1996 и 2008 година. Речиси една четвртина од децата, чии мајки пушеле, имале телесна тежина помала од 2,5 килограми при раѓањето. Во просек децата на пушачите имале тежина помала за 211 грама.