Пушачите се многу повеќе склони кон болки во грбот отколку непушачите Печати

Во последните години, истражувачите открија зачудувачка врска помеѓу пушењето и болките во грбот. Според истражувањата, пушачите многу повеќе се склони кон болки во грбот отколку непушачите. Трендот важи и за мажите и за жените.

Британските истражувачи анкетирале 13.000 луѓе за нивниот животен стил, вклучувајќи ги нивните навики за пушење, занимања, степенот на активност и историјата на болките. По изолирањето на напрегањето на работното место и други фактори кои можат да предизвикаат болки во половината, научниците заклучиле дека пушењето - поединечно – го зголемило ризикот за настанување на болки во грбот за околу 30%. Пушењето, исто така, ги прави луѓето поподложни на болки во вратот, рамената, лактите, рацете, колковите и колената.

„Цигарите влијаат на начинот на кој мозокот ги праќа сигналите за болка. Пушењето може, исто така, да го оштети ткивото во пределот на половината и на некој друг дел од телото со тоа што ја забавува циркулацијата и го намалува дотокот на хранливи состојки во зглобовите и мускулите.“

Откажувањето од цигарите најверојатно нема веднаш да ги отстрани болките во грбот, но во секој случај може да помогне.

Се разбира, откажувањето од пушење значително ќе го намали ризикот за болести на срцето, рак и многу други заболувања.