• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Како се пренесува ХПВ инфекцијата? Печати

ХПВ се пренесува со директен контакт од кожа на кожа со инфицирано лице. Преносот обично се врши при вагинален, орален или анален секс. Пренесување на инфекцијата може да се случи дури и кога инфицираното лице нема брадавици или било какви други симптоми.

Мора да се истакне дека употребата на презервативите не значи и сигурна заштита од ХПВ инфекцијата. Можно е таа да се пренесе и од присутниот вирус на кожата околу гениталните органи. Вирусот може да го има на кожата на скротумот и кожата на бедрата кај инфицираното лице.

Повеќе...
 
Видови на ХПВ со низок и со висок ризик (онкогени) Печати

Хуман папилома вирусите се група на вируси кои обично доведуваат до појава на брадавици. Некои од типовите ХПВ се пренесуваат по сексуален пат. Од нив се одвојуваат две категории, ХПВ со нисок ризик и ХПВ со висок ризик:

  • ХПВ со низок ризик (ХПВ тип 6 и тип 11).
  • ХПВ со висок ризик (најчести: ХПВ тип 16 и 18).
Повеќе...
 
ХПВ - Хуман папилома вирус Печати

Терминот ХПВ се однесува на група вируси т.н. папилома вируси. Досега се идентификувани околу 100 различни типови на ХПВ вируси, а околу 30 од нив се пренесуваат со сексуален однос. Овие вируси се напрекуваат папилома вируси, бидејќи одреден број од нив предизвикуваат брадавици по телото на човекот или медицински наречени папиломи. Хуман папилома вирусите (ХПВ) предизвикуваат инфекција која ги зафаќа кожата и слузниците по телото.

Оние типови кои се пренесуваат преку гениталиите се нарекуваат генитални ХПВ, а болестите кои ги предизвикуваат спаѓаат во сексуално преносливи болести.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 Следно > Крај >>

Најчитани написи