• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Генитален херпес (инфекција со Херпес Симплек вируси - ХСВ тип 1 и ХСВ тип 2) Печати

Генитален херпес е инфекција која ја предизвикува херпес симплекс вирусот (herpes simplex virus – HSV). Оваа инфекција спаѓа во најраспространетите сексуално преносливи болести во светот.

Повеќе...
 
Вакцина против ХПВ вирусот Печати

Во Јуни 2006 година во САД беше одобрена првата вакцина против ХПВ. Вакцината е позната под називот Gardasil вакцина. Во клиничките испитувања, вакцината се покажа како многу ефикасна во спречување на инфекција со два типа ХПВ вируси од групата со висок ризик, ХПВ 16 и ХПВ 18. Овие вируси се одговорни за 70% од случаите рак на грлото на матката предизвикани од ХПВ. Вакцината исто така заштитува и од инфекција со ХПВ тип 6 и 11, кои предизвикуваат приближно 90% од гениталните брадавици.

ХПВ вакцината е рекомбинантна вакцина, што значи дека во себе не содржи живи вируси. Вирусот во вакцината е протеин добиен со генетски инжењеринг и не може да предизвика ХПВ инфекција. Се дава во серија од три инјекции во мускул во тек на шест месечен период.

Повеќе...
 
Како да се заштитиме од ХПВ инфекција Печати

За оние лица кои се сексуално активни, спречувањето на инфекцијата може да биде тешко бидејќи повеќето од нив воопшто не знаат дали се инфицирани. Сепак постојат бројни начини како да се намали ризикот од инфекција, а меѓу нив спаѓаат:

  • Кондомите можат да обезбедат некаква заштита од ХПВ, но тие не се 100% ефикасни, бидејќи преносот на ХПВ претежно е преку кожа-кожа контакт. Вирусот може да ја зарази кожата која не е покриена со кондом.
Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 Следно > Крај >>

Најчитани написи