• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Алтернативи методи кај канцерот
Ароматерапија при третман на канцер

Ароматерапија

Со вдишувањето на ароматичните масла може да се ублажи стравот, загриженоста, напнатоста, стресот, болката, да се подобри памтењето и концентрацијата...
Yoga

Јога - равнотежа на духот и телото

Јогата е повеќе од 3500 години старо учење, кое е утемелено во индиската култура и филозофија. Таа претставува комплексен состав...
Thai масажа

Тоа е Тајландска масажа, која се применувала во Тајланд уште пред 2000 години. Таи масажата е позната и како таи-јога масажа. Се користи за ослободување на блокираната енергија и за воспоставување на равнотежа и хармонија во телото. Таа е практично комбинација на типичната западна масажа и лесно истегнување. Тоа е всушност пасивна јога, односно, комбинација на масажа со јога. При изведувањето на таи масажата од голема важност е и правилното дишење. Таи масажа техниката го зајакнува телото и ја зголемува флексибилноста.

Повеќе...
 
Shiatsu масажа

Shiatsu е јапонска техника на масажа и во превод значи „притисок со прсти“. Основата на оваа техника на масажа се засновува на воспоставување на енергетска равнотежа со притискање на одредени точки во телото со прстите или дланките. Оваа техника е идеална за намалување на болката, а се користи и за намалување на хормоните кои предизвикуваат стрес. Во оваа терапија не се користат ароматични масла. Често во практиката се користи оваа техника на масажа.

Повеќе...
 
Терапија со масажа - придобивките од масажата

Терапијата со масажа е една од најстарите методи на лекување и се смета дека се користи околу 5000 години. Корените на масажата потекнуваат од источно Кинеската култура, која уште пред 4700 години ја користела масажата за намалување на болката. Во гробниците на Старите Египќани се пронајдени цртежи на кои е прикажана масажата. Во традиционалната Индиска медицина постои техника позната како Ayurveda која се практикувала со користење на различни ароматични масла. Дури и големите грчки и римски јунаци, често ја користеле масажата. Познато е дека Julius Caesar ја користел масажата за намалување на нервната напнатост и стрес.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 11 12 13 14 Следно > Крај >>