• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Светски вести

Светски вести од областа на медицината

Вести и информации од светот, поврзани со новини во областа на ракот, негово изучување, третирање...
Електронски весник

Електронски весник

Ако сакате да бидете во тек, со сето она што се случува на нашиот портал, пријавете се за да го добивате нашиот електронски весник...
Канадските научници направиле листа од десет фактори на ризик за мозочен удар

Канадските научници направиле листа од десет фактори на ризик за мозочен удар, кои во голема мера се совпаѓаат со оние кои можат да доведат и до срцев удар.

Повеќе...
 
Омега-3 масните киселини му годат на срцето, но немаат таков ефект на простатата?

Иако голем број студии покажале дека омега-3 масните киселини се добри за здравјето на срцето, се чини дека овие хранливи состојки немаат таков ист ефект и на простатата.

Повеќе...
 
Откриен нов ген поврзан со ракот на грлото!

Научниците од лондонскиот King's College и јапонскиот Универзитет во Хирошима откриле специфичен ген поврзан со ракот на грлото. До ова откритие дошле проучувајќи ги семејствата кај кои 10 членови заболеле од рак на грло.

Повеќе...
 
Таи Чи ги подобрува когнитивните способности кај луѓето кои примале хемотерапија

Древната кинеска боречка вештина Таи Чи го штити умот и телото од болести, може да помогне во спречување на многу болести, носи долговечност, среќа и радост, убавина на телото и умот. Добро делува на вртоглавицата и одржувањето на рамнотежата, а експертите докажале дека, исто така, ја намалува и болката во коленото и ги ублажува симптомите на депресијата кај постарите лица.

Повеќе...
 
Истражување: Стресот на работното место го зголемува ризикот од астма

Лицата кои се изложени на стрес на своите работни места имаат 40% поголем ризик од развој на астма.

Повеќе...
 
Дали КТ на белите дробови ќе стане скрининг метода за лицата со висок ризик?

Ракот на белите дробови се наоѓа на прво место по честота на јавување од сите малигни заболувања кај мажите (според светските статистики инциденцата изнесува од 20 до 22%).

Повеќе...
 
Бевацизумаб одобрен од Европската Комисија (European Union) за третман на напреднат рак на јајчник

Лекот Бевацизумаб е одобрен од страна на Европската Комисија (European Union) за третман на ракот на јајчникот. Бевацизумаб во комбинација со стандардната хемотерапија (carboplatin и paclitaxel) е иднициран како третман од прва линија, по реализираниот оперативен третман, кај пациентките со напреднат рак на јајчник.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>