• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Светски вести

Светски вести од областа на медицината

Вести и информации од светот, поврзани со новини во областа на ракот, негово изучување, третирање...
Електронски весник

Електронски весник

Ако сакате да бидете во тек, со сето она што се случува на нашиот портал, пријавете се за да го добивате нашиот електронски весник...
Секој 20-ти случај на меланом поврзан со солариумите!

Резултатите од најновото истражување покажале дека лицата кои одат во солариуми имаат 20% поголем ризик од рак на кожа. Овој ризик се зголемува на 87% доколку лицето почне да користи солариум пред својата 35-та година од животот.

Повеќе...
 
TROPIC студија – за ефикасноста на лекот Cabazitaxel кај хормонски резистентниот рак на простата

Резултатите од фаза 3 клиничката студија, која ја испитувала ефикасноста на лекот Cabazitaxel кај пациентите со напреднат хормонско независен рак на простата, покажале дека цитостатикот Cabazitaxel во комбинација со prednizon/prednizolon значително го подобрува вкупното преживување кај пациентите сo метастатски (напреднат) и хормонски независен рак на простата, кај кои болеста напредувала после давањето на првата линија на хемотерапија со docetaxel и prednizolon.

Повеќе...
 
Британските научници чекор поблиску до нов лек за ракот на панкреас

Идентификуван ген кој ја запира неконтролираната клеточната делба.

Повеќе...
 
Рак на дебело црево: Протеините го предвидуваат ширењето на болеста

Новото откритие може да доведе до изработка на крвен тест кој би можел да помогне за порано откривање на ракот на дебелото цево (колоректален карцином).

Повеќе...
 
Dr. Supriya Bavadekar: Карвакролот во ориганото ги убива клетките на ракот на простатата

Ориганото е зачин кој е побогат со антиоксиданси дури и од боровинките, портокалите или јаболките.

Повеќе...
 
Истражување: Жените со поголеми гради со поголем ризик за рак на дојка

Резултатите од најновото истражување покажале дека жените со големи гради имаат поголем ризик за развој на рак на дојка.

Повеќе...
 
Само две лажици маслиново масло на ден го преполовуваат ризикот од срцеви заболувања

Само две супени лажици маслиново масло на ден можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања. Поточно, ако во вашата исхрана вклучите само две супени лажици маслиново масло на ден, може да го преполовите ризикот од развој на болести на срцето. Ако пак, консумирате секојдневно една лажица масло, може да го намалите ризикот за околу 28 %.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>