• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Светски вести

Светски вести од областа на медицината

Вести и информации од светот, поврзани со новини во областа на ракот, негово изучување, третирање...
Електронски весник

Електронски весник

Ако сакате да бидете во тек, со сето она што се случува на нашиот портал, пријавете се за да го добивате нашиот електронски весник...
Сексуалниот хормон го објаснува поголемиот ризик од рак на црн дроб кај мажите

Резултатите од најновото истражување на Тајландските научници покажале дека машкиот сексуален хормон може да даде одговор на прашањето зошто мажите кои патат од хепатитис Б се повеќе склони кон развој на рак на црниот дроб во споредба со жените.

Повеќе...
 
Акупунктурата ги намалува болките и вкочанетоста во зглобовите кај жените со рак на дојка

Алтернативната метода го подобрува квалитетот на животот на заболените жени.

Повеќе...
 
Радиотерапијата го ублажува болниот синдром поврзан со мултиплата склероза

Стереотактичната радиотерапија е еден вид на конформална радиотерапија (зрачна терапија), која наоѓа сè поголема примена во клиничката практика, благодарејќи на новите технолошки достигнувања. Овој вид на радиотерапија особено се применува во третманот на примарните и метастатските тумори на мозокот.

Повеќе...
 
НОВО од САМОСВЕСТ: Интерактивни едукативни предавања – февруари 2013 Пријавете се!

Центарот за здрав живот САМОСВЕСТ започнува со одржување на интерактивни информативно едукативни предавања од областа на медицината и здравиот живот.

Целта на предавањата е подобра информираност на сите заинтересирани граѓани во две тематски категории:

1. Теми поврзани со одредени заболувања и состојби, како и начините за нивна превенција, рана дијагностика и лекување.

2. Теми поврзани со здравата исхрана и здравите животни навики, кои се клучни за зачувувањето и подобрувањето на здравјето, но и за превенцијата на болестите.

Повеќе...
 
Ноќната работа остава белег врз здравјето!

Мажите кои работат во ноќна смена имаат три пати поголем ризик од развој на рак на простата во споредба со мажите кои не работат ноќе.

Повеќе...
 
Пушењето и прекумерното консумирање на алкохол го зголемува ризикот од рак на панкреас

Иако ракот на панкреасот не се јавува многу често, тоа е многу сериозно и често смртоносно малигно заболување.

Повеќе...
 
Dr. J. Michael Gaziano - Мултивитамините може да го намалат ризикот од рак кај мажите?

Резултите од најновото истражување покажале дека мажите кои секојденвно земале мултивитамини во тек од неколку години имаат помал ризик за појава на рак.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>