• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Светски вести

Светски вести од областа на медицината

Вести и информации од светот, поврзани со новини во областа на ракот, негово изучување, третирање...
Електронски весник

Електронски весник

Ако сакате да бидете во тек, со сето она што се случува на нашиот портал, пријавете се за да го добивате нашиот електронски весник...
Вакцината против рак на дојка во завршна фаза
alt

Истражувањата спроведени во САД сугерираат дека експерименталната вакцина против ракот на дојката може, кај повеќето заболени жени, да го продолжи преживувањето. Вакцината е замислена како засилувач на имунолошкиот систем во организмот, кој се бори активно против малигната болест.

Иако вакцината сеуште е во експериментална фаза и е тестирана само на глувци, резултатите биле одлични, со што се овозможува понатамошно тестирање во рамките на клинички студии кај жените.

Повеќе...
 
Нов експериментален лек - надеж за болните од рак на простата
alt

П

рвичните охрабрувачки резултати од раната клиничка студија покажале дека експерименталниот лек abiraterone може значително да го намали карциномот на простатата, кај пациенти кои не дале одговор на другите терапии.

Во клиничката студија која ја водат научниците од Royal Marsden NHS Foundation Trust и Institute of Cancer Research биле вклучени 21 пациенти со напреднат стадиум на карцином на простата, кои веќе не давале позитивен одговор на хормонската терапија. Кај нив била спроведена терапија со abiraterone, кој се давал во вид на орална таблета, еднаш дневно.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 101 102 103 104 105 Следно > Крај >>