• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација

Препораки за новиот грип (H1N1 вирус)

Вирусот на грипот А (H1N1), кој неодамна се појави во светот, е нов подтип на вирусот на грипот, кој може да предизвика инфекција кај луѓето, а према извештаите на Светската здравствена организација...

Болести на простатата

Наша книга: Болести на простатата - Рак на простата

За болестите на простатата кај нас многу малку се знае. Единствен начин да се бориме против нив и да ги победиме е подобрата информираност за нив, за причините за нивното јавување...

Посетете ја нашата виртуелна ординација:

  • Прашај
  • Информирај се
  • Дознај
  • Примени
  • Живеј здраво
  • Дијагноза
  • Контрола
  • Совети и препораки
Зајакнете ги мускулите на карлицата и решете го проблемот со инконтиненцијата

Према статистиките, секоја петта жена по 40-тата година од животот пати од инконтиненцијата т.е. слабост на мочниот меур. Инконтиненција е неспособност да се во целост контролира задржувањето на мочката при кашлање, кивање, трчање, дигање на тешки предмети, брза промена на положбата на телото (на пример: при брзо станување) или при други физички активности.

Најчеста причина за овој проблем е ослабеното карлично дно, кое се јавува поради вродена слабост на сврзното ткиво, поради бременост и раѓање, менопауза, прекумерна телесна тежина, или поради чести повторувани воспаленија на мочниот меур.

Повеќе...
 
Сочувајте ги вашите бели дробови

Нашите бели дробови се, покрај кожата, единствен орган кој е директно изложен на штетното влијание на надворешната средина. За да ги сочуваме нашите бели дробови треба да дишеме низ нос, да се пазиме од инфекции и секако, да дишеме чист воздух.

Воздухот е смеса од гасови. Тој се сосотои од приближно 80% азот, 20% кислорот и многу мали количини на други гасови: јаглероден диоксид, водород, озон, водена пареа и честитички на нечистотија. Проблемите настануваат кога овој однос ќе се поремети.

Повеќе...
 
Не земајте антибиотици без совет од лекар

Долго време се сметало дека антибиотиците лечат скоро сè, а денес нивното дејство е предмет на расправа.

Докторката Петра Ајлерц, специјалист по општа медицина од Диселдорф, потсетува дека овие лекови некогаш биле силно оружје против инфекциите, но дека во меѓувреме, поради нивното неконтролирано користење, тие станале неефикасни.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 91 92 93 94 95 Следно > Крај >>