• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација

Препораки за новиот грип (H1N1 вирус)

Вирусот на грипот А (H1N1), кој неодамна се појави во светот, е нов подтип на вирусот на грипот, кој може да предизвика инфекција кај луѓето, а према извештаите на Светската здравствена организација...

Болести на простатата

Наша книга: Болести на простатата - Рак на простата

За болестите на простатата кај нас многу малку се знае. Единствен начин да се бориме против нив и да ги победиме е подобрата информираност за нив, за причините за нивното јавување...

Посетете ја нашата виртуелна ординација:

  • Прашај
  • Информирај се
  • Дознај
  • Примени
  • Живеј здраво
  • Дијагноза
  • Контрола
  • Совети и препораки
На кого ќе му се обратиме за помош кога имаме психички проблеми?

Во принцип, може да побараме помош и од психолог и од психијатар, бидејќи и едниот и другиот се грижат за душевното здравје на луѓето. Сепак, постојат значајни разлики помеѓу овие две професии.

Повеќе...
 
Меѓународен здравствен извештај: „Мерки и активности за превенција на ракот“

Повеќе од 40% од случаите на рак на дебело црево и рак на дојка би можеле да се избегнат во развиените земји со правилна исхрана, со редовна физичка активност и со одржување на нормална телесна тежина, се наведува во меѓународниот здравствен извештај „Мерки и активности за превенција на ракот“.

Повеќе...
 
Консумирање на алкохол и ризикот од развој на рак

Ракот опфаќа голема група на малигни заболувања. Тие се втора причина за смрт меѓу општата популација во развиените земји, веднаш зад кардиоваскуларните заболувања.

Најчести карциноми се ракот на белите дробови, ракот на дојката и ракот на дебелото црево. Постојат сериозни докази дека прекумерното консумирање на алкохол го зголемува ризикот за рак.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 91 92 93 94 95 Следно > Крај >>