• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација

Препораки за новиот грип (H1N1 вирус)

Вирусот на грипот А (H1N1), кој неодамна се појави во светот, е нов подтип на вирусот на грипот, кој може да предизвика инфекција кај луѓето, а према извештаите на Светската здравствена организација...

Болести на простатата

Наша книга: Болести на простатата - Рак на простата

За болестите на простатата кај нас многу малку се знае. Единствен начин да се бориме против нив и да ги победиме е подобрата информираност за нив, за причините за нивното јавување...

Посетете ја нашата виртуелна ординација:

  • Прашај
  • Информирај се
  • Дознај
  • Примени
  • Живеј здраво
  • Дијагноза
  • Контрола
  • Совети и препораки
Вистинска приказна на пациент излечен од рак на тестис

Роден сум во Скопје, во 1978 година. Работам и живеам во мојот роден град. Искрено, не сакам многу да зборувам за мојата историја на болест, но кога бев замолен од страна на мојата почитувана докторка Лилјана Ацева - Андонова и кога ми беше кажана нејзината идеа за поставување на македонски веб портал за ракот, без размислување прифатив да го напишам она низ што сум поминал.

Повеќе...
 
ВАШИ ПРАШАЊА: Дали сорафениб е лек за рак на дебело црево?
Ме интересира нешто повеќе за лекот сорафениб, дали кај нас го има. На мајка ми и е дијагностициран рак на дебелото црево со метастази на црниот дроб, дали може овој лек да го користи.
Повеќе...
 
Факти за меланомот

Меланомот е најопасен рак на кожата. Во САД, секој час едно лице умира од меланом. Но, меланомот може успешно да се првенира или рано открие. Ако се открие рано, меланомот е излечив во 99 -100% од случаите. Се проценува дека 19 од 20 случаи на меланом може да се спречат едноставно со подобра едукација за здравите навики за сончање и за раните знаци на меланомот.

Изложувањето на сонце и на другите извори на УВ зрачење (солариум) го зголеми бројот на меланоми кај младата популација. Често се јавува во тинејџерските години и е најчест вид на рак кај младите девојки на 20 годишна возраст. Честотата на меланомот е во постојан пораст и годишно се зголемува за 2.5%, побрзо од било кој друг вид на рак кој може да се спречи.

 

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>