• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Видови на тумори
Градба и функција на тестисот
• реклама •{dybanners}5{/dybanners}

Машките семени жлезди (семеници, тестиси) се два јајцевидни органи со големина од околку 5 см. Тие се дел од машкиот полов (репродуктивен систем). Секој тестис е сместен во кожна кесичка (скротум) која го држи и заштитува. Се наоѓа позади телото на пенисот. Тестисите имаат две главни функции: продукција на машкиот полов хормон-тестостерон и создавање на сперматозоиди и нивно складирање.

повеќе

 

 

Рак на тестис

Карциномот на тестисот е ретка болест и претставува само 2% од сите карциноми кои се јавуваат кај мажите.

Карциномот на тестисот е чест тумор кај младата машка популација, на возраст од 20 до 35 години, но може да се јави било кога после 15та година од животот. Инциденцата на карциномот на тестисот во последниве 20 години драматично се зголеми. Причините за порастот на инциденцата не се познати.

повеќе

 

 


Причини и ризик фактори

Сеуште не се познати причините за појавата на карциномот на тестисот, но познато е дека некој лица имаат поголем ризик да заболат од оваа болест.

Превенција и скрининг

За раното откривање на болеста многу е важна едукацијата на младата машка популација.

Симптоми и знаци

Во раниот стадиум карциномот на тестисот најчесто не дава видливи симптоми.

Дијагностички постапки

Самопреглед, лекарски преглед, ултразвучен преглед...

Третмански опции

Третманот на карциномот на тестисот зависи од типот на туморот, како и од стадиумот на болеста.

Терапија по стадиуми

Радикална ингвинална орхиектомија без спроведување на...

Следење по третман

Следењето на пациентите се состои од редовни контролни прегледи.

Клинички студии

Статистика

Литература


Несакани ефекти од третман

Радиотерапијата влијае како на канцерските клетки така и на нормалните здрави клетки, со таа разлика што здравите клетки се побрзо се обновуваат. Вкупната доза на зрачење се распределува во неколку неделни третмани...

Повеќе...

 

 


Одговори на најчестите прашања на болните

Поради рак отстранет ми е едниот тестис. По операцијата примив два циклуса на хемотерапија. Дали ке имам нормални сексуални односи и дали ке можам да имам деца?; По операцијата на тестисот препорачана ми е хемотерапија. Како таа се спроведува?; Колку долго ке трае лекувањето со цитостатици?; Дали за време на примањето на цитостатиците можат да се појават некои тегоби и компликации и кои се тие? ...и многу други прашања. Прочитај!

Повеќе...

 

 


Неспуштен тестис (крипторхизам)

Можноста за појава на карцином на тестисот покасно во текот на животот е околу 10-14 пати поголема кај лицата кои имале неспуштен тестис во скроталната...

Повеќе...

Хидроцела
 

Хидроцела е колекција на течност во обвивката околу тестисот (tunica vaginalis) или долж семеноводот. Името хидроцела на грчки јазик значи водена вреќа. Хидроцелата...

Повеќе...

Варикоцела
 

Варикоцела е проширување на венскиот садовен спрет (plexus pampiniformis) во скротумот и на внатрешните тестикуларни вени (vena spermatica interna) кои ја враќаат венската крв од тестисот...

Повеќе...

Торзија на тестисот

Торзијата на тестисот настанува со негово увртување околу својата оска. Тестисот се увртува околу семеноводот. При тоа доаѓа до притискање на крвите садови на тестисот...

Повеќе...