• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Видови на тумори
Што е мочен меур?
реклама •{dybanners}5{/dybanners}

Мочниот меур е шуплив, растеглив (еластичен) орган кој е дел од уринарниот систем кај човекот. Сместен е во долниот дел на абдоменот, над простатата, а пред задното црево. Функцијата на мочниот меур е да ја собира и складира мочта, која се екскретира од бубрезите. Ескретираната мочка од бубрезите минувајќи низ горните мочни канали (уретери) влегува во мочниот меур. Мочта од мочниот меур се исфрла надвор минувајќи низ надворешниот мочен канал при актот на мочањето.

повеќе

 

 

Рак на мочниот меур

Ракот на мочниот меур се јавува како последица на неконтролирано забрзано множење (абнормална мултипликација) на клетките. Во најголем број на случаи ракот на мочниот меур потекнува од преодниот епител, поретко од плочестиот и жлездениот епител на мочниот меур.

повеќе

 

 


Причини и ризик фактори

Сеуште неможе да се објасни зошто некои луѓе заболуваат, а други не.

Превенција и скрининг

Како превенција се наведува престанок на пушењето, избегнување на изложеност на некои канцерогени фактори...

Симптоми и знаци

Карциномот на мочниот меур често може да биде асимптоматски.

Дијагностички постапки

За поставување на дијагнозата на карциномот на мочниот меур потребно е да се направат повеќе испитувања.

Третмански опции

Терапијата индивидуално се планира за секој пациент одделно.

Терапија по стадиуми

Радикална цистектомија се изведува кај селектирани пациенти.

Следење по третман

Карциномот на мочниот меур бара доживотно следење (follow-up).

Клинички студии

Статистика

Литература