• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Зајакнете ги мускулите на карлицата и решете го проблемот со инконтиненцијата Печати

Према статистиките, секоја петта жена по 40-тата година од животот пати од инконтиненцијата т.е. слабост на мочниот меур. Инконтиненција е неспособност да се во целост контролира задржувањето на мочката при кашлање, кивање, трчање, дигање на тешки предмети, брза промена на положбата на телото (на пример: при брзо станување) или при други физички активности.

Најчеста причина за овој проблем е ослабеното карлично дно, кое се јавува поради вродена слабост на сврзното ткиво, поради бременост и раѓање, менопауза, прекумерна телесна тежина, или поради чести повторувани воспаленија на мочниот меур.

Повеќе...
 
Сочувајте ги вашите бели дробови Печати

Нашите бели дробови се, покрај кожата, единствен орган кој е директно изложен на штетното влијание на надворешната средина. За да ги сочуваме нашите бели дробови треба да дишеме низ нос, да се пазиме од инфекции и секако, да дишеме чист воздух.

Воздухот е смеса од гасови. Тој се сосотои од приближно 80% азот, 20% кислорот и многу мали количини на други гасови: јаглероден диоксид, водород, озон, водена пареа и честитички на нечистотија. Проблемите настануваат кога овој однос ќе се поремети.

Повеќе...
 
Не земајте антибиотици без совет од лекар Печати

Долго време се сметало дека антибиотиците лечат скоро сè, а денес нивното дејство е предмет на расправа.

Докторката Петра Ајлерц, специјалист по општа медицина од Диселдорф, потсетува дека овие лекови некогаш биле силно оружје против инфекциите, но дека во меѓувреме, поради нивното неконтролирано користење, тие станале неефикасни.

Повеќе...
 
Што е интравезикална хемотерапија? Печати

Интравезикална хемотерапија значи внесување на цитостатик директно во мочниот меур. Интравезикалната хемотерапија најчесто се користи кај површни тумори (Т0, Т1, Тis), ограничени на мукозата и субмукозата на мочниот меур. Таа најчесто е профилактична, адјувантна хемотерапија и се спроведува по реализираната трансуретрална ресекција на туморот (ТУРТ). Со трансуретралната ресекција се отстранува туморот, но за жал 60% од пациентите ќе имаат рецидив на болеста во рок од 2 години.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 Следно > Крај >>