• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Видови на хируршки зафати за рак на желудник Печати

Хируршкиот третман е единствената куративна (излечива) тераписка опција во третманот на ракот на желудникот. Хемотерапијата и радиотерапијата се применуваат како дополнителни терапии на хирургијата или како палијативни методи.

Апсолутно куративно лекување е можно само при отсуство на перитонеални и далечни метастази. При тоа, ресекционата линија е на 5 cm во здравото ткиво, а се спроведува комплетна хируршка ексцизија и на следниот низ на лимфни јазли, кој се наоѓа над зафатениот (метастатски) лимфен низ.

Повеќе...
 
Нови препораки на Американското здружение за рак за рано откривање на најчестите карциноми Печати

Американското здружение за рак (American Cancer Society, ACS), со почеток од 2000 година, секоја година ги објавува препораките за рана детекција („screening“) на карциномите, во часописот „Cancer Journal for Clinicians“.

Препораките се ревидираат најмалку еднаш во 5 години, а во случај на нови докази или препораки за скрининг за карциномите, тие се објавуваат, публикуваат и им се презентираат на јавноста и здравствените установи и многу почесто.

Повеќе...
 
Опиоидни аналгетици (опиоиди) Печати

Болката настанува на нервните завршетоци во ноциорецепторите. Опиоидните аналгетици (за разлика од НСАИЛ и аналгопиретиците) го блокираат спроведувањето на импулсите на болка од периферијата кон мозокот, Во опиоидни аналгетици спаѓа, пред се, морфинот, но исто така и повеќето деривати на морфинот (кодеин и други) и синтетските соединенија (петидин, пеназоцин, трамадол, метадон), кои имаат ист механизам на делување.

Повеќе...
 
Еректилна дисфункција (импотенција) по радикална простатектомија Печати

Импотенција (еректилна дисфункција) е состојба на неможна ерекција или неможност таа да се задржи. При тоа не доаѓа до соодветно здрвување на пенисот при сексуална стимулација, а како последица на тоа и пенетрација при сексуалниот однос.

Во текот на првите 3 до 18 месеци по радикалната простатектомија, повеќето мажи имаат еректилна дисфункција која бара медикаментозен или друг третман.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 Следно > Крај >>