• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Полипи на дебело црево – ризик за развој на рак на дебелото црево Печати

Полипите или аденомите се ткивни израстоци кои растат од слузницата на дебелото црево према внатрешната страна, односно шуплината на дебелото црево.

Тие можат да бидат мали, поголеми или големи, да бидат со петелка или без петелка. Доколку полипите се со големи димензии, тие ја стеснуваат цревната шуплина.

Повеќе...
 
Заблуди и вистини за холестеролот Печати

Холестеролот е стероидно соединение кое настанува со разградувањето на мастите. Бидејќи холестеролот учествува во создавањето на жолчната киселина, на половите хормони и на хормонот на надбубрежната жлезда, тој е од есенцијално значење за организмот.

Повеќе...
 
Скрининг после рак во детството Печати

Според резултатите од истражувањата, повеќето млади жени кои се лекувани со зрачна терапија (радиотерапија) во пределот на градниот кош, поради рак во детството, не одат на препорачаните скрининг мамографии.

Во моментов постојат 20 000 до 25 000 жени на возраст од 25 години, кои поради рак во детската возраст биле лекувани со умерени до високи дози на зрачење во педелот на граднит кош. Тие жени имаат зголемен ризик за развој на рак на дојка подоцна во текот на животот.

Повеќе...
 
Конизација - кога, како и зошто се изведува Печати

Конизација е хируршки зафат со кој се отстранува вагиналниот дел на грлото на матката во облик на конус или купа. Првата конизација ја извел Dr. Listranc во 1815-тата година.

Термините конизација или конусна биопсија на грлото на матката често се користат како синоними за интервенции со различен опсег, и тоа од биопсија во форма на конус на грлото на матката, па сè до ампутација на вагиналниот дел на грлото на матката.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 Следно > Крај >>