• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Аспиринот го слави својот 101 роденден Печати

Истражувањата докажале дека аспиринот може да спречи срцеви и мозочни удари, а делува превентивно и на ракот на дебелото црево и на Алцхајмеровата болест.

Аспиринот, најчесто применуваниот лек против болка и грозница, оваа година го прославува својот 101-ви роденден.

Повеќе...
 
Бордерлајн (borderline) тумори на јајчникот (БОТ) Печати

Бордерлајн туморите на јајчникот (БОТ) се епителни тумори со низок малиген потенцијал. Тие сочинуваат 5-20% од сите тумори на јајчникот. Најчесто се тоа тумори од серозен тип со унилатерална локализација (само во едниот јајчник), додека билатералните бордерлајн тумори на јајчникот (во двата јајчника) се од муцинозен тип и можат да се сретнат во само 6% од пациентките. Овие тумори имаат тендиција да се јавуваат кај млади пациентки и често се дијагностицираат во пораните стадиуми, отколку што е тоа случај со инвазивните епителни карциноми на јајчникот.

Повеќе...
 
На кого ќе му се обратиме за помош кога имаме психички проблеми? Печати

Во принцип, може да побараме помош и од психолог и од психијатар, бидејќи и едниот и другиот се грижат за душевното здравје на луѓето. Сепак, постојат значајни разлики помеѓу овие две професии.

Повеќе...
 
Консумирање на алкохол и ризикот од развој на рак Печати

Ракот опфаќа голема група на малигни заболувања. Тие се втора причина за смрт меѓу општата популација во развиените земји, веднаш зад кардиоваскуларните заболувања.

Најчести карциноми се ракот на белите дробови, ракот на дојката и ракот на дебелото црево. Постојат сериозни докази дека прекумерното консумирање на алкохол го зголемува ризикот за рак.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 Следно > Крај >>