• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Што е менопауза? Печати

Менопаузата е природна појава во животот на жената кога престанува нејзината менструација. Исто така е позната и под името климактериум, што значи промена на животот. Менопаузата обично настапува помеѓу 44-та и 55-та година од животот. Менструациите можат да станат помалку обилни и понередовни пред конечно да престанат.

Повеќе...
 
Како да го зачуваме здравјето на желудникот? Печати

Здравјето на желудникот е директно поврзано со начинот на исхраната, но и со стресот. Желудникот, освен што реагира на тоа што јадеме и пиеме, тој е исклучително чувствутелен и на стресот и другите психолошки пореметувања. Основна задача на желудникот е да со помош на својата киселина и контракции ја омекне и разгради храната. Храната ќе ја неутрализира излачената желудечна киселина.

Повеќе...
 
Препораки за превенција на ракот Печати

Во брошурата на Светската фондација за истражување на ракот наведени се препораки кои се значајни за одбрана на организмот од настанување на ова тешко заболување.

Повеќе...
 
Совети за мажите постари од 35 години Печати

Можеби во овие години ви е најважна кариерата. Сепак, сега е вистинскиот момент да посветите повеќе внимание и на своето здравје.

Во Њујорк уште во 2006-тата година започна трендот на „бунт“ против транс-масните киселини, кои се наоѓаат во брзата храна. Тие не само што го зголемуваат нивото на „лошиот“ холестерол, туку и го зголемуваат ризикот за срцев удар. Во Њујорк, овие скриени масти од брзата храна, тогаш биле и забранети, но тоа е Њујорк. Кај нас сепак не така. Затоа, внесувајте повеќе здрави масти, како што се омега масните киселини кои ги има во рибата, во лененото семе, во орасите.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 Следно > Крај >>