• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Градба и функција на желудникот! Печати

Желудникот е форма на вреќа и е дел од системот на варење. Долг е околу 25 cm, а широк од 10-20cm. Неговиот капацитет изнесува околу 1200 до 1500 cm3.

Повеќе...
 
Што е секундарна превенција на малигните заболувања и како се спроведува? Печати

Постои примарна и секундарна превенција на малигните заболувања.

Повеќе...
 
Јонизирачкото зрачење и ракот на кожата Печати

Ракот на кожата се јавува како доцно соматско оштетување предизвикано од изложеност на кожата на јонизирачко зрачење.

Повеќе...
 
Што е палијативна аналгетска радиотерапија, кога и како се спроведува? Печати

Палијативната зрачна терапија се покажала како мошне ефикасна во третман на болката предизвикана од коскени метастази кај пациентите со карцином. Одговор се постигнува кај приближно 70-80% од болните.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>