• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Градба и функција (ресорпција и дигестија) на дебелото црево! Печати

Дебелото црево (intestinum crassum) е дел од системот за варење. Тоа се надоврзува на тенкото црево и е со должина од 1.5 метри. За разлика од тенките црева, дебелото црево е со поголем дијаметар. На него се разликуваат 4 дела:

Повеќе...
 
Што се бубрезите и кои се нивните основни функции? Печати

Бубрезите се парни органи кои претставуваат централен дел на уринарниот систем. Сместени се во ретроперитонеалниот простор на задниот зид на абдоменот и се наoѓаат од двете страни на рбетниот столб (во висина на 12 граден и 1 и 2 от слабински прешлен). Десниот бубрег е поставен пониско од левиот, заради неговото потиснување од црниот дроб.

Повеќе...
 
Што е стрес? Како се дефинира стресот? Печати

Современиот начин на живот никого не го поштедува од стресот. Современиот живот е полн со нервози, рокови, фрустрации и барања. За многу луѓе, стресот е толку вообичаен што станува и нивен начин на живеење.

Повеќе...
 
Патологија на ракот на желудникот Печати

Во последниве децени забележена е измена во однос на локализацијата на примарниот карцином на желудникот. Имено, зголемена е инциденцата на лезии локализирани во горниот (проксимален) дел на желудникот, а намален е бројот на лезии во долниот (дистален) и во антралниот дел.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>