• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Генитален херпес (инфекција со Херпес Симплек вируси - ХСВ тип 1 и ХСВ тип 2) Печати

Генитален херпес е инфекција која ја предизвикува херпес симплекс вирусот (herpes simplex virus – HSV). Оваа инфекција спаѓа во најраспространетите сексуално преносливи болести во светот.

Повеќе...
 
Како може да се заразиме со херпес симплекс вирусот Печати

Најголемиот број на заразени лица добиваат генитален херпес по сексуален однос со лице кое ја има оваа инфекција т.е. лице со активна ХСВ инфекција.

Кога е вирусот активен, тој обично предизвикува видливи промени на кожата на гениталните органи. Во кожните промени се наоѓаат вирусите, кои можат да заразат друго лице.

Повеќе...
 
Симптоми и знаци на гениталниот херпес Печати

Многу луѓе не знаат дека боледуваат од генитален херпес, бидејќи никогаш немале симптоми и знаци на болеста, или пак, не ги препознале симптомите, доколку ги имале. Клиничките студии кои ги испитувале жените со висок ризик за сексуално преносливи болести, покажале дека 47 % од овие жени се носители на вирусот, иако само кај една половина од нив некогаш биле присути симптоми на инфекцијата. Симптомите се посебно изразени во примарната инфекција (првото избивање на херпесот).

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>