• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Како се пренесува ХПВ инфекцијата? Печати

ХПВ се пренесува со директен контакт од кожа на кожа со инфицирано лице. Преносот обично се врши при вагинален, орален или анален секс. Пренесување на инфекцијата може да се случи дури и кога инфицираното лице нема брадавици или било какви други симптоми.

Мора да се истакне дека употребата на презервативите не значи и сигурна заштита од ХПВ инфекцијата. Можно е таа да се пренесе и од присутниот вирус на кожата околу гениталните органи. Вирусот може да го има на кожата на скротумот и кожата на бедрата кај инфицираното лице.

Повеќе...
 
Симптоми и дијагноза на ХПВ инфекцијата Печати

Симптоми и знаци кај ХПВ инфекцијата

Инфекцијата сп ХПВ вирусот може да биде асимптоматска, односно да лицата инфицирани со хуман папиломавирус (ХПВ) немаат никакви симптоми и знаци на инфекцијата и да не се свесни дека се заразени, бидејќи вирусот самиот од себе може да не предизвикува никакви тегоби.

Повеќе...
 
Тестови за идентификација на HPV вирусот Печати

До сега, во раното откривање на ракот на грлото на матката, се користел ПАП тест со кој се откриваат абнормалните промени на клетките, кои би можеле да бидат знак за ран стадиум на карцином.

Во изминатиов пола век од почетокот на неговата примена, ПАП тестот значително ја намалил смртноста на жените од карцином на грлото на матката. Сепак, овој тест има и свои недостатоци и технички ограничувања, поради кои, неговата најголема осетливост не минува 80%. Тоа значи дека секоја петта жена која има предстадиуми на карцином или ран карцином (CIN) добива лажно негативен (уреден) наод на ПАП тестот. Покрај тоа, кај поблаги промени во ПАП тестот (CIN I i CIN II) и кај нејасни сомнителни наоди, не е можно да врз основа на изгледот на клетките се процени дали се работи за бенигни промени или за почетен карцином.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 Следно > Крај >>