• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Сексуално преносливи заболувања (СПЗ), Хуман папилома вируси Печати

Сексуално преносливи заболувања (СПЗ) се инфекции кои се пренесуваат од едно на друго лице преку сексуален однос или интимни контакти со гениталиите (во текот на предиграта или во текот на „галењето“ со прсти или уста).

Класичните сексуално преносливи болести ги вклучуваат: гонореја, сифилис, канкроид, лимфогранулома ингвинале и лимфогранулома венерум. Според класификацијата на СЗО, во сексуално преносливи болести се вбројуваат и трихомонијаза (ТВ), кламидија, генитален херпес, кандидијаза, инфекција со хуман папилома вирус, вирален хепатит и СИДА.

Повеќе...
 
ХПВ - Хуман папилома вирус Печати

Терминот ХПВ се однесува на група вируси т.н. папилома вируси. Досега се идентификувани околу 100 различни типови на ХПВ вируси, а околу 30 од нив се пренесуваат со сексуален однос. Овие вируси се напрекуваат папилома вируси, бидејќи одреден број од нив предизвикуваат брадавици по телото на човекот или медицински наречени папиломи. Хуман папилома вирусите (ХПВ) предизвикуваат инфекција која ги зафаќа кожата и слузниците по телото.

Оние типови кои се пренесуваат преку гениталиите се нарекуваат генитални ХПВ, а болестите кои ги предизвикуваат спаѓаат во сексуално преносливи болести.

Повеќе...
 
Видови на ХПВ со низок и со висок ризик (онкогени) Печати

Хуман папилома вирусите се група на вируси кои обично доведуваат до појава на брадавици. Некои од типовите ХПВ се пренесуваат по сексуален пат. Од нив се одвојуваат две категории, ХПВ со нисок ризик и ХПВ со висок ризик:

  • ХПВ со низок ризик (ХПВ тип 6 и тип 11).
  • ХПВ со висок ризик (најчести: ХПВ тип 16 и 18).
Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 Следно > Крај >>