• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Зошто луѓето пушат и дали пушењето создава зависност? Печати

Пушачите често велат дека пушењето ги смирува, особено кога се во наоѓаат во некоја стресна ситуација, но и дека пушењето ја пoдобрува нивната концентрација. Луѓето пушат кога се вознемирени, уплашени, кога се во исчекување на некоја вест, кога се нерасположени, осамени. Но, често луѓето пушат и кога се чувствуваат задоволни, кога се на прослави и во друштво со своите пријатели. Во тие ситуации пушачите велат дека цигарите го подобруваат нивното и така добро расположение.

Повеќе...
 
Како да го спречиме ракот? Печати

После кардиоваскуларните заболувања, во светот најмногу луѓе умираат од малигните тумори. Ракот во светот од година на година однесува се поголем број животи. Според проценките на Светската здравствена организација (СЗО) денес повеќе од 25 милини луѓе живеат со рак.

Повеќе...
 
Здравиот човек има многу желби, болниот само една Печати

Вложувањето во здравјето не би требало да биде тешко, но, и покрај сите совети, многу од нас не шетаат доволно, не водат сметка за исхраната, постојано се намуртени, малку се смеат и негативно размислуваат.

Повеќе...
 
Совети при воспаление на мочниот меур (цистит) Печати

Воспалението на мочниот меур (цистит) најчесто се јавува кај жените. Најчести причинители за циститот се бактериите. Посебно циститот се јавува кога се намалува природниот одбрамбен механизам на мочниот канал и на мочниот меур. Естрогените се, според зборовите на австрискиот Prof. Dr. Hademar Bankhofer, заштитници на мочниот меур. Кога студот делува на организмот, се намалува нивото на естрогенот. Тоа значи дека мочниот меур го нема повеќе својот „заштитник“, имунитетот ослабува и се јавува циститот.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следно > Крај >>

Прочитајте и: