• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Алтернативи методи кај канцерот
Селенот во превенција на ракот Печати

Како делува селенот?

Селенот има силно антиоксидациско дејство при што го засилува и антиоксидацискиот ефект на витаминот Е. Тој е составен дел на многу ензими, првенствено на glutation peroksidazа (GSH-PX), кој делува на имуниот систем. Ако селенот го нема доволно во организмот, (а тоа често се случува) послабо функционира и имуниот систем.

Повеќе...
 
Ликопен – моќен природен антиоксиданс - заштитник од рак и од многу други заболувања Печати

Ликопенот е јак антиоксиданс од групата на каротеноиди. Тоа е црвен каротеноид, кој го има во овошјето и зеленчукот. Ликопенот го има во лубеницата, црвениот грејпфрут, гуавата, папајата, но најмногу го има во патлиџанот. Ликопенот се наоѓа во лушпата на патлиџанот.

Препорачан дневен внес на ликопен е од 5–10 mg.

Човечкиот организам не може да ги синтетизира каротеноидите, па затоа тој може да се внесе во организмот само преку храна богата со ликопен. Апсорпцијата на ликопенот е поголема и подобра кога се консумираат производи од патлиџан, отколку кога се консумира свеж патлиџан. Се претпоставува дека при готвењето на патлиџанот, од него се ослободува ликопенот, и на тој начин тој полесно може да се апсорбира.

Повеќе...
 
Сок од калинка - природен лек за превенција на рак на простата Печати

Калинката содржи витамин Ц и Б5, калиум и многу важни растителни хормони.

Растителните хормони го намалуваат ризикот за појава на рак на простата.

Една студија покажала дека калинката може да доведе до намалување на вредностите на ПСА во крвта. За подобрување на ПСА вредностите неопходно е да со месеци се пие секојдневно по 250мл сок.

Повеќе...
 
Повеќе од 40 научни студии потврдиле дека сојата ја подобрува функцијата на простатата Печати

Повеќе од 40 научни студии потврдиле дека сојата ја подобрува функцијата на простатата.

Сојата е богата со изофлаворини, растителни хормони, кои се јаки антиоксиданси. Исто така, протеинот од сојата ги инхибира (кочи) ензимите кои го стимулираат зголемувањето на клетките на простатата.

Ракот на простатата ретко се јавува кај Азијатите, а причина за така ниската стапка на ова малигно заболување кај оваа популација се препишува на големата консумација на соја.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 11 12 13 14 15 16 17 18 Следно > Крај >>

Најчитани текстови