• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Алтернативи методи кај канцерот
Лековитите својства на глогот - природен лек за многу заболувања Печати

Лековитите билки секогаш биле многу ценети поради своите бројни состојки и својства кои помагаат во превенцијата и лекувањето на многу заболувања.

Повеќе...
 
Фитотерапија: Валеријана (Valeriana officinalis L.) Печати

Валеријана (Valeriana officinalis L.) е билка која спаѓа во фамилијата Valerianaceae, односно во фамилијата на валеријановоцветните растенија. Оваа фамилија на билки содржи околу 350 видови распоредени во 7 родови. Овие растенија најчесто се тревести, а нивните листови имаат јак мирис. Тие виреат во повеќето региони на светот, освен во Австралија.

Повеќе...
 
Лековитоста на цикоријата (Cichorium intybus) Печати

Опис на билката

Цикоријата (Cichorium intybus) е билка, висока 1,5 метри. Има траен, вретеновиден корен, кој од надвор има жолтеникаво-бела боја, а внатре е бел. Стеблото е исправено, круто и во горниот дел разгрането. Стеблото и листовите се покриени со кратки влакненца. Листовите се долгнавести, ланцетни. Цветовите се светло-сини и многу убави. Цикоријата цвета преку целото лето. Расте насекаде како коров, а најчесто покрај стази и патишта, по ливадите и пасиштата, во близина на шумите и на друго место.

Повеќе...
 
Фитотерапија: Бреза – лековита билка Печати

Брезата (betula pendula) е билка со тенки, витки гранчиња и бела мазна кора, која може да се лупи на листови, тенки како лист хартија. Безата може да израсне од 10 до 25 метра во височина. Цветните реси се долги 3-4 sm, а се развиваат заедно со лисјата.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Најчитани текстови