Фитотерапија: Лековитоста на Млечниот Трн (Silybum marianum) |
|
Млечниот трн (Silybum marianum) претставува вид на бодликава билка со розево-пурпурни цветови која потекнува од Медитеранскиот регион, но е распространета низ долините и планинските падини ширум светот. При кршење на листовите или стеблото на ова растение истекува млечна бела течност заради која млечниот трн го добил своето име.
|
Повеќе...
|
Мака (Lepidium meyenii) – билка како храна и лек |
|
Мака (Lepidium meyenii) е билка која има корен во вид на ротквица и расте на висока надморска височина на падините на Андите во Јужна Америка. Оваа билка содржи уникатен микс од витамини, минерали, есенцијални аминокиселини, масни киселини, фитостероли и протеини, поради што се користи како храна и како лек.
|
Повеќе...
|
Дознајте зошто хељдата е прогласена за „суперхрана“ |
|
Хељда (Fagopyrum esculentum) е многу здрава намирница, која кај нас ретко се користи во секојдневната исхрана. Иако спаѓа во помалку заборавените намирници, хељдата некогаш, покрај компирот, била основна храна на селаните. Таа е многу едноставна за одгледување, бидејќи успева на сирмашна, изразито песоклива и влажна земја.
|
Повеќе...
|
Пчелин полен |
|
Автор: Др. Дарко Стојановски
Пчелиниот полен е меѓу најстарите познати додатоци во исхраната. Неговата употреба како средство за подмладување и лек датираат од времето на Египќаните и древните Кинези. Бил нарекуван со многу имиња, од „фонтана на младоста“ до „амброзија на боговите“.
|
Повеќе...
|
|
|
|
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>
|