• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Новиот роботизиран радиохируршки систем под името Сајбернајф прецизно ги убива туморите

Дека техниката во светската медицина напредува со гигантски чекори докажува и најновиот роботизиран радиохируршки систем под името Сајбернајф (CuberKnife System). Овој систем пружа можност за ефикасно лекување на честите малигни, но и на некои бенигни тумори, и на пореметувањата во развојот, локализирани во различни делови на телото: главата, белите дробови, црниот дроб, панкреасот, простатата, бубрезите, во било кој дел на рбетот од врвот до дното, како и во поново време во лекување на туморите на хранопроводникот и на дебелото црево, како и на низа други заболувања.

Повеќе...
 
Лекувањето со ембрионални матични клетки може да има опасни нуспојави

Со истражувањето на терапиите во кои се користат матичните клетки за лекување на тешките заболувања, откриена е и првата нуспојава. Откога ја примило експерименталната терапија со ембрионални матични клетки, кај тешко болното 18 годишното момче од Израел почнале да растат тумори во мозокот и `рбетната срцевина. Ова е прв забележен случај на појава на бениген тумор во мозокот, предизвикан од матичните клетки на ембрионот, изјавиле израелските научници.

Повеќе...
 
Неуромодулација – современа терапија за болка

Брзиот развој на неуронауката, биоинженерингот и микроелектрониката, овозможиле примена на нови методи на лекување, обединети под името неуромодулација. Станува збор за иновативна технологија на целна примена на електрични или хемиски стумуланси на поедини групи на нервни клетки, со што нивната функција се менува во смисол на остварување на саканиот тераписки ефект. Во однос на терапискиот принцип, неуромодулацијата може да биде електрична или хемиска. Кај електричната неуромодулација, која уште е позната по називот неуростимулација, се користи нисковолтажна едносмерна струја, додека пак, кај хемиската неуромодулација се користат одредени лекови, најчесто морфинот (опиоиден аналгетик) и баклофенот (мускулен релаксатор). Акупунктурата е настара метода на неуромодулацијата.

Повеќе...
 
High Intensity Focal Ultrasound - HIFU, нова тераписка опција за ран рак на простата

High Intensity Focal Ultrasound (HIFU) е нова тераписка опција за пациенти со унифокален или унилатерален рак на простата. Според тоа, оваа тераписка опција е погодна само за оние пациенти кои имаат еден (солитарен) тумор или неколку тумори, но локализирани само во еден лобус на простатата.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 Следно > Крај >>