• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Хируршки методи, д-р M. Кузманоски

Хируршки методи во креирањето на уретро-везикалната анастомоза кај лапароскопската радикална простатектомија и екстраперитонеална радикална простатектомија и компарација на двете техники - следејќи ја нејзината непропустливост постоперативно на цистограм и времето на вадење на катетерот

Хируршки методи

Power Point презентација на д-р Марјан Кузманоски, Ремедика, Скопје.

Преземи го документот  [2 МB]

Вовед

Споредени се две хируршки техники во креирањето на уретро-везикалната анстомоза кај 204 оперирани пациенти во 2007/08г. Сите уретро-везикални анастомози беа направени под водство на двајца искусни лапароскопски оператори, во две групи- со 6-8 поединечни шевови или два продолжени шевови. Споредбата е направена преку следењето на цистограмот постоперативно и времето на вадење на катетерот.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 Следно > Крај >>