• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Изведена „Da Vinci“ роботизирана тотална ларингектомија

Група француски доктори, со помош на роботизираниот хируршки систем „Da Vinci“, извршила целосно одстранување на гркланот (тотална ларингектомија) кај пациент со рак на грклан (ларинкс).

Повеќе...
 
Da Vinci роботизирана простатектомија -одстранување на ракот на простатата со помош на робот

Во една лондонска болница се применува нова техника на оперирање на ракот на простата. Наместо хирург, скалпелот го држи робот. Во Велика Британија само неколку доктори се обучени за изведување на роботизирана простатектомија.

Повеќе...
 
Ракот и сидата

Лицата заболени од сида имаат поголем ризик за развој на малигни заболувања. Се смета дека причината за вака зголемениот ризик е намалениот имунитет.

ХИВ вирус - вирус на СИДА

ХИВ вирусот (Human Immunodeficiency Virus) го напаѓа имунолошкиот систем кај човекот, поради што организмот станува неспособен да се бори и против обичните инфекции, Сида (синдром на стекнат недостатот на имунитет) или AIDS (Acquired Immuno-Deficiency Syndrome) е термин кој се користи кога имунолошкиот систем на едно лице е толку оштетен со ХИВ вирусот што бројот на крвните елементи за борба против инфекциите т.н. помагачи на Т лимфоцитите (CD4 клетки) паѓа од 800-1050 на помалку од 200 по милилитар на крв во крвотокот.

Повеќе...
 
Dr. Keshtgar: Фотодинамична терапија – нова надеж за пациентките со рак на дојка

Неинвазивниот третман за рак на дојка ќе биде презентиран на овогодишната научна изложба „Royal Society Summer Science Exhibition“ . Научниците, предводени од експертот за рак на дојка, Dr. Mo Keshtgar, први ја користат фотодинамична терапија за откривање и третман на најчестиот рак кај жената – ракот на дојката.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 Следно > Крај >>