• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Тестирана вакцина против рак на простата

Кубанските лекари од источната провинција Камагвеј успешно ја тестирале новата тераписка вакцина против ракот на простата, под името „eberprovak“.

Оваа вакцина, која ја развил кубанскиот Центар за биолошки инжењеринг и генетика, успешно ја минала првата фаза на клиничкото испитување на група на пациенти со напреднат стадиум на рак на простата.

Повеќе...
 
Avastin – прва линија на третман кај метастатскиот колоректален карцином

Американска агенција за храна и лекови (FDA) го одобри Аvastin-от (bevacizumab) како прва линија на третман кај пациенти со карцином на дебелото црево (колоректален карцином).

Аvastin-от е моноклонално антитело и е прв лек кој е докажан дека делува во превенцијата на создавање на нови крвни садови, процес наречен ангиогенеза. Докажано е дека Avastin-от го продолжува животот на пациентите за околу 5 месеци кога е даван интравенски како комбиниран третман со хемотераписките агенси кои се применуваат за колоректалниот карцином ("Saltz протокол" уште познат како IFL).

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>