• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Пушењето и прекумерното консумирање на алкохол го зголемува ризикот од рак на панкреас

Иако ракот на панкреасот не се јавува многу често, тоа е многу сериозно и често смртоносно малигно заболување.

Повеќе...
 
Статините го намалуваат ризикот од повторно јавување на ракот на простатата

Статините се лекови кои се користат за намалување на нивото на холестеролот во крвта. Но, овие лекови се покажале и особено корисни за мажите, кога станува збор за ракот на простатата.

Повеќе...
 
Редовната употреба на аспирин може да го намали ризикот од развој на сите видови на кожен карцином

Резултатите од најновото истражување на научниците од Универзитетската болница во Архус покажале дека редовното и продолженото земање на аспирин може да го намали ризикот од развој на сите видови на рак на кожата, вклучувајќи го и најсмртоностниот вид на кожен карцином - меланом.

Повеќе...
 
Монолаурин, екстракт од кокосовото масло, ги убива бактериите во храната!

Монолаурин, екстракт од кокосовото масло, би можел да се користи како антимикробен адитив во храната, покажало најновото истражување.

Повеќе...
 
Зошто некои клетки метастазираат, а некои не?

Меѓународното истражување, кое пред три години го предводел Dr. Enrique Martín Blanco од Институтот за биологија во Барселона, резултираше со одговори на некои од најтешките прашања на полето на истражувањето на ракот - зошто се случува миграцијата на клетките на ракот, која доведува до појава на метастази во оддалечените ткива и органи.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Најчитани наслови