• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Dr. J. Michael Gaziano - Мултивитамините може да го намалат ризикот од рак кај мажите?

Резултите од најновото истражување покажале дека мажите кои секојденвно земале мултивитамини во тек од неколку години имаат помал ризик за појава на рак.

Повеќе...
 
Прекувремената работа го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар

Истражувачите на Институтот за стручно здравство во Финска откриле дека лицата кои често работат прекувремено имаат дури 80% поголем ризик од срцев и мозочен удар.

Повеќе...
 
Жените кои редовно земаат аспирин имаат помал ризик од рак на јајчник

Жените кои редовно земаат аспирин можат да го намалат својот ризик за развој на рак на јајчник. До овој заклучок дошле данските истражувачи кои утврдиле дека жените кои редовно зедмаат аспирин (што подразбира земање два пати неделно најмалку еден месец), имаат 40% помал ризик да добијат рак на јајчник, споредено со жените кои не го земаат овој популарен лек.

Повеќе...
 
Откриена поврзаност помеѓу пестицидите и ракот кај децата

Новата студија спроведена од страна на центарот за истражување на ракот Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center открила поврзаност помеѓу појавата на ракот кај децата и домашните пестициди. Истражувачите откриле во урината на децата, кои боледувале од одреден вид на рак, зголемена количина домашни пестициди. Резултатите од студијата биле објавени во часописот „ScienceDaily“.

Повеќе...
 
Криоаблацијата го запира ракот на дојката.

Брзата криоаблација го запира ширењето на ракот кај заболените глувци.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Најчитани наслови