• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Клетките на ракот на јајчникот ги напаѓаат околните ткива за да го стимулираат растот на туморот

Туморскиот раст зависи од интеракциите помеѓу клетките на ракот и околното здраво ткиво. Стромалните клетки може да го стимулираат растот на туморските клетки.

Повеќе...
 
Напреднатата болест на непцата може да го зголеми ризикот од рак на глава и врат!

Здравствени ризици поврзани со хроничната пародонтопатијата (заболување на непцата) е многу поголема отколку што претходно се мислеше.

Повеќе...
 
Истражувачите откриле - Постменопаузалите жени со дијабет имаат зголемен ризик од рак на дојка

Жените во постменопауза кои боледувааат од дијабет тип 2 имаат 27% поголем ризик од рак на дојка, изјавиле научниците.

Повеќе...
 
Истражувачите откриле - УВ-зраците од солариумите поопасни од сонцето

Истражувачите од „University of Dundee“ во Шкотска откриле дека ризикот од развој на рак на кожата поради сончање во солариуми е повеќе од двојно поголем во споредба со истото време поминато сончајќи се под медитеранското сонце сред бел ден.

Повеќе...
 
Радиотерапијата го ублажува болниот синдром поврзан со мултиплата склероза

Стереотактичната радиотерапија е еден вид на конформална радиотерапија (зрачна терапија), која наоѓа сè поголема примена во клиничката практика, благодарејќи на новите технолошки достигнувања. Овој вид на радиотерапија особено се применува во третманот на примарните и метастатските тумори на мозокот.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Најчитани наслови