• Decrease font size
 • Reset font size to default
 • Increase font size
Дознајте се за Хепатитот Б (воспаление на црниот дроб) - Симптоми Печати
Индекс на артикл
Дознајте се за Хепатитот Б (воспаление на црниот дроб)
Симптоми
Начини на пренесување, тестови, лекување и превенција
Сите страници

Симптоми

Кога здрав возрасен човек е заразен со хепатитис Б вирусот (ХБВ), неговото тело реагира на неколку различни начини. Околу 50% од сите ХБВ случаи немаат никакви симптоми.

Кај приближно околу 49% ќе се јават симптоми слични на симптомите на грипот: треска, замор, болка во мускулите и зглобовите, губиток на апетит, гадење и повраќање. Многумина од пациентите мислат дека имаат грип или не ги поврзуваат нивните симптоми со хепатитот Б.

Кај околу 90% од сите заразени луѓе ќе се создадат антитела против болеста и во целост ќе го отстранат вирусот од нивното тело. Иако, кај нив можат да се јават некои симптоми, сепак овие луѓе ќе оздрават без компликации.

Многу мал број (околу 1%) развива акутен фулминантен облик на хепатит. Кај овие луѓе може ненадејно да се јави јак замор, да се јави пожолтување на кожата и очите (жолтица) и оток на стомакот. Акутниот фулминантен хепатитис е многу тежка форма на хепатит, се развива многу брзо и може да има фатални последици, ако веднаш не почне да се лекува.

Околу 5-10% проценти од заразените пациенти никогаш нема да создадат антитела кон вирусот и ќе станат хепатитис Б вирусоносители, најчесто без да знаат. Кај хроничните вирусоносители покачен е ризикот за развој на црнодробни заболувања, како цирозата и ракот на црниот дроб, бидејќи ХБВ директно ги напаѓа клетките на црниот дроб (хепатоцитите).

Кај хроничните носители е присутно хронично воспаление на црниот дроб, кое понатаму може да премине во цироза и рак на црниот дроб.

Акутен хепатит Б

Од периодот на заразувањето со вирусот, па до појавата на првите симптоми на болеста, обично поминуваат околу 90 дена. Но, и во тој период (период на инкубација), т.е. во периодот до појавата на првите симптоми на болеста, лицето е заразно, а тоа значи дека може да го пренесе вирусот на друго лице, иако не е свесно дека го носи вирусот во себе.

По овој период на инкубација се јавуваат првите симптоми на болеста кои се слични со симптомите на грипот. треска, замор, болка во мускулите и зглобовите, губиток на апетит, гадење и повраќање. Многумина од пациентите мислат дека имаат грип или не ги поврзуваат нивните симптоми со хепатитот Б.

90% од луѓето кои добиваат хепатит Б во тек на 6 месеци самите оздравуваат и стануваат имуни на овој тип на вирус до крајот на животот. Но, кај 10% од пациентите, вирусот останува во крвта и по 6 месееци од неговото навлегување во организмот и тие пациенти стануваат хронични носители на хепатитот Б.

Акутниот хепатит Б има 3 стадиуми на болеста и секој стадиум има свои симптоми.

Постојат случаи кога лицето заразено со Хепатит Б нема никакви симптоми, а сепак може да ја пренесува инфекцијата на други.

I стадиум - симптомите се јавуваат 1-6 месеци по заразувањето и се карактеризираат со:

 • општи симптоми (кашлица и болки во грло),
 • чувство на малаксалост и губиток на апетит, губиток на телесна тежина,
 • болки во зглобовите и мускулите.

II стадиум - наречен стадиум на жолтица трае 2-8 недели. Во текот на овој стадиум се јавуваат карактеристичните симптоми и знаци на болеста.

Симптомите во овој стадиум се:

 • кожата и белките на очите се жолти,
 • мочката станува темно кафеава, а столицата бела, светла,
 • болки во абдоменот.

III стадиум – наречен е стадиум на оздравување. Во овој стадиум исчезнува жолтилото на кожата и белките. Мочката и столицата стануваат нормални.

Често е губењето на телесната тежина за време на болеста. Пациентот може да изгуби дури 5 килограми.

Хроничен хепатит Б

Луѓето кои стануваат хронични носители на вирусот на хепатит Б можат да го пренесат вирусот на друго лице, преку сексуален или крвен контакт.

Постои разлика меѓу активниот и неактивниот хепатит Б. Но, и во двата сучаи, лицето е заразно.

Хроничен неактивен хепатит Б

Неактивниот носител на хепатитот Б нема поголеми последици, но со тек на време може да дојде до развој на цироза, а зголемен е и ризикот за развој на рак на црниот дроб. Затоа е многу важно да носителите на хепатитот Б бидат под постојана лекарска контрола.

Хроничен активен хепатит Б

Носителите на активниот хроничен хепатит Б не мора да имаат никакви симптоми, но понекогаш се чувствуваат уморно и имаат болка во пределот на црниот дроб. Исто така, може да се јават и болки во зглобовите и мускулите.

Воспалението е вообичаена реакција на телото на присутната инфекција, но токму таа одбрамбена реакција на телото, со тек на време и преку одредени супстанции кои ги ослободуваат одбрамбените клетки на телото т.е. лимфоцитите, може да ги оштети и клетките на црниот дроб, односно хепатоцитите.

Кога доаѓа до оштетување на хепатоцитите, тие неможат нормално да функционираат и изумираат. Некои од оштетените хепатоцити можат да се обноват, репарираат, но поголемото оштетување на хепатоцитите може да доведе до фиброза (создавање на нефункционално, дегенирирано ткиво) на црниот дроб. Фиброзата ја намалува способноста на црниот дроб да ја филтрира крвта и да ги неутрализира и елиминира отровите. Со тоа се намалува детоксикацијата на некои отровни материи во крвта.

Како што напреднува болеста, така се зголемува фиброзата на црниот дроб. Ова цврсто дегенеративно, нефункционално ткиво постепено заменува сè поголем дел од функционалното ткиво на црниот дроб, односно заменува сè поголем дел од хепатоцитите, кои изумираат. На местото на изумрените хепатоцити, се ствара фиброзното ткиво. Ова заболување се вика цироза.

Цирозата сериозно ја намалува нормалната функција на црниот дроб. Резултат на тоа е појава на бројни пореметувања во метаболизмот. Така, црниот дроб нема да биде во состојба да создава доволно жолчка, која е потребна за нормалното варење на храната. Намалената количина на жолчка ќе ја поремети и апсорпцијата на супстанциите растворливи во масти, вклучувајќи ја и апсорпцијата на витамините А, Д, Е и К.

Со биопсија на црниот дроб, лекарот може да го одреди стадиумот на оштетувањето на црниот дроб. Лекарот зема парче од ткивото на црниот дроб и материјалот го израќа до специјалист- патолог, кој прави микроскопска патохистолошка анализа на земениот материјал.

Во краен случај, болеста може толку да прогредира, до доведе до потполн престанок на функцијата на црниот дроб.

Хепатитот Б може да се пренесе:

 • од мајка на најзиното дете,
 • од дете на дете,
 • преку трансфузија и заедничко користење на игли и шприцеви
 • преку сексуален контакт и контакт со телесните течности како што е крв, плунка и мочка.

Како се добива хепатит Б?

Вирусот на хепатит Б се пренесува преку контакт со заразена крв.

Вообичаени начини на пренесување на вирусот се:

 • заедничка употреба на било кој вид на игли, вклучувајќи ги оние за дрогирање, бушење на ушите и тетовирање,
 • преку трансфузија на крв (пред 1992 година),
 • при случајни убоди со игла кај здравствените работници и
 • било кој друг контакт на крв со крв, како што може да се случи и во тек на сексуална активност.