• Decrease font size
 • Reset font size to default
 • Increase font size
Видови на тумори
Што е остеопороза - Фактори на ризик Печати
Индекс на артикл
Што е остеопороза
Епидемиологија на остеопорозата
Фактори на ризик
Симптоми
Дијагноза на остеопороза
Превенција
Препораки
Сите страници

Фактори на ризик

Одредени фактори на ризик се поврзани со развојот на остеопорозата и голем број од заболените од остеопороза имаат истовремено неколку фактори на ризик.

Сепак, кај одреден број на заболени не се познати ризик факторите кои допринеле да се јави болеста.

Постојат одредени фактори на ризик за развој на остеопороза на кои можеме да делуваме и на тој начин да го спречиме ова заболуавање.

Од друга страна постојат и фактори на ризик на кои не можеме да влијаеме и не можеме да ги контролираме.

Шансите за појава на остеопороза се поголеми кај жените во однос на мажите.

Тоа е затоа што жените имаат помалку коскено ткиво и го губат побрзо од мажите, пред се поради хормонските промени кои се случуваат со менопаузата.

Со самото стареење се зголемува ризикот од остеопороза. Така коските со тек на време стануваат потенки и послаби. Ова важи и за двата пола.

Фактори на ризик за настанување на остеопороза во текот и после менопаузата се:

 • Расна припадност: Остеопорозата почесто се јавува кај припадниците на белата раса и кај азијатите, отколку кај припадниците на црната раса.
 • Позитивна фамилијарна анамнеза: Скршениците можат да бидат и делумно наследни. Така, лица кои имаат членови од своето семејство со историја на фрактури, исто така може да имаат намалена коскена маса и со тоа имаат и поголем ризик за настанување на фрактури.
 • Мал раст и ниска телесна тежина (грацилен тип).
 • Жени кои не раѓале (нероткињи).
 • Рана менопауза (јатрогена - хируршка, зрачна или медикаментозна).
 • Намалена функција на јајниците пред менопаузата: аменореа кај атлетичарки, хиперпролактинемија, анорексија нервоза (оваа заболување значително ја зголемува опасноста од остеопороза) и слично.

Фактори на исхраната

 • консумирање на поголеми количини на кофеин (повеќе од 5 кафиња на ден),
 • исхрана богата со белковини,
 • прекумерно внесување на сол (повеќе од 5 грама дневно),
 • прекумерно внесување на фосфати,
 • намалено внесување на калциум и витамин Д - долготрајното недоволно внесување на калциум и витамин Д ги прави коските склони кон остеопороза .

Фактори на ризик поврзани со начинот (стилот) на живот

 • физичка неактивност – ризикот од појава на остеопороза е поголем кај лица кои не се физички активни,
 • прекумерно консумирање на алкохол - алкохолот го зголемува ризикот од губење на коскена маса и фрактури,
 • пушење - цигарите се штетни за коските, исто како и за срцето и белите дробови,
 • примена на одредени лекови - долготрајна употреба на некои лекови како што се: кортикостероидите и некои антиепилептици може да доведат до губење на коскено ткиво и појава на фрактури.