• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Превенција на гениталниот херпес Печати

Кондомот не штити целосно од херпес и за да дојде до заразување со ХСВ вирусот не е неопходна пенетрација. Вирусот може да се пренесе и за време на предиграта со партнерот, бидејќи постои близок контакт на кожа со кожа, или да се пренесе во тек на орален секс.

Иако вирусот не се јавува на прстите или предметите, сепак тие може да го пренесат вирусот. Ако партерот има красти или меуричиња на анусот или гениталните органи, најдобро е да се воздржува од сексуален однос Кондомот кој ги покрива меурчињара и раничките веројатно ќе биде доволна заштита ако се користи од почетокот на сексуалниот однос, пред допирот со кожата. Миењето на рацете со вода и сапун по сексуалниот однос ја намалува можноста од инфекција.

 

Инфекцијата може да се пренесе со рацете и на другите делови на телото, вклучувајќи ги и очите.