• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Гениталните брадавици и бременоста Печати

Повеќето од жените кои порано имале генитални брадавици (но во моментот ги немаат) нема да имаат проблеми за време на бременоста или кога ќе се пораѓаат. Но, доколку гениталните брадавици се појават за време на бременоста, тие можат значително да пораснат и да прокрварат. Ваквите брадавици кои имаат тенденција побрзо да растат за време на бременоста може да го попречат актот на мокрење. Понекогаш ваквите брадавици бараат да бидат отстранети за време на бременоста, особено доколку нараснале до толкава мерка со што сериозно го блокираат патот преку кој ќе се одвива породувањето.

Во поретки случаи, бремената жена може да го пренесе ХПВ на нејзиното бебе. Како резултат на ова, брадавици можат да се појават во грлото на новороденото.