• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Што треба да знам за Хуманиот папилома вирус (ХПВ)? Печати
Што треба да знам за Хуманиот папилома вирус (ХПВ)?

Хуманите папилома вируси сочинуваат група од повеќе од 100 различни вируси.

  • околу 40 видови на ХПВ вируси се пренесуваат во тек на сексуален контакт,
  • некои типови на ХПВ вируси можат да предизвикаат рак на матката ако не се лекуваат (ХПВ 16, 18, 31 i 45). Тие се нарекуваат високоризични, онкогени вируси.
  • ХПВ инфекцијата е најчесто сексулано преносливо заболување.
  • околу 75% сексулано активни лица ќе се заразат со ХПВ вирусот во текот на својот живот (ова се податоци за САД).
  • повеќето жени со нелекуван ХПВ вирус НЕМА да добијат рак на грлото на матката,
  • некои ХПВ вируси предизвикуваат генитални брадавици, но тие вируси не предизвикуваат рак на грлото на матката. Според најновите сознанија, нискоризичните генотипови (HPV 6 i 11) не можат да предизвикаат инвазивен карцином, туку само бенигни промени како што се гениталните кондиломи т.е. полови брадавици. Тие брадавици може да се појават на вагината, пенисот и анусот, и можат да бидат болни и да крварат.
  • често ХПВ инфекцијата е асимптоматска, т.е. не дава никави симптоми, повеќето жени не знаат дека се инфицирани.