• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Компјутерска томографија (КТ – скен) - Дали е потребна посебна подготовка пред КТ скенирање? PDF Печати
Индекс на артикл
Компјутерска томографија (КТ – скен)
Кога е потребно да се направи КТ скен?
Дали е потребна посебна подготовка пред КТ скенирање?
Како изгледа уредот за компјутреска томографија?
Како се изведува прегледот на КТ уредот?
Дали е КТ скенот безбеден?
Планирање на 3Д конформалната радиотерапија со помош на КТ симулатор
Сите страници

Дали е потребна посебна подготовка пред КТ скенирање?

За КТ скенот не е потребна посебна подготовка на пациенотот. Металните предмети можат да влијаат на сликата, така да пред прегледот треба да се извадат. На пациентот може да му се предложи да не пие течности и да не јаде неколку часа пред прегледот. Бидејќи КТ користи рентген зраци кои можат да бидат штетни за плодот, жените треба секогаш да го информираат лекарот ако се бремени или ако се сомневаат на бременост.