• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Семките од тиква – чувари на простатата

Тиквата е богата со бета каротин, важен антиоксиданс, кој во организмот се претвара во витамин А. Поновите истражувања покажале дека исхраната богата со бета каротин може да го намали ризикот за појава на некои видови на рак, а исто така и да заштити од појава на кардиоваскуларни болести. Бета каротинот штити и од дегенеративни промени кои се јавуваат со старењето.

Семките од тиква содржат каротеноиди, омега-3 масни киселни и цинк. Тие се одговорни за благотворното дејство на семките од тиква на простатата. Цинкот од семките ја одржува густината на коските.

Семките од тиква се многу богати со магнезиум, манган, фосфор, железо, бакар, цинк, витамин К и белковини.

 

Прочитајте и: