• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Цитрус коктел за здрав почеток на денот и детоксикација на организмот

Ако сте биле во текот на работната недела изложени на стрес, на неправилна исхрана или сте имате потешкотии со варењето на храната, предложуваме „викенд“ детоксикација на организмот со вкусните мандарини.

Свежо исцеден сок од мандарина е совршен избор за свеж почеток на денот. Во 100 g сок од мандарина има 180 mg калиум, 18 mg калциум, 8 mg магнезиум, 14 mg фосфор, a тука се и железото, цинкот, бакарот и изобилство на антиоксидативни фитохемикалии.

Ако ги започнете саботата, неделата и понеделникот со цитрусниот коктел, кој ви го препорачуваме, ќе бидете потполно спремни за новата работна недела.

Цитрус коктел
  • 2 портокали,
  • 2 мандарини,
  • ½ лимон,
  • гранче од свежо нане.
Портокалите, мандарините и лимонот исцедете ги во соковник, заедно со свежото гранче од нане. Доколку немате свежо нане, сокот може да го разредите со 50 ml ладен чај од нане. Напомена: на децата и старите лица давајте им разреден цитрус коктел, кој содржи колку сок, толку и вода.

Во свежите мандарини и во сокот од мандарини можете да уживате, без страв дека ќе ја зголемите телесната тежина.

 

Прочитајте и: