• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Кегелови вежби - вежби за јакнење на мускулатурата на карличното дно Печати

Према статистиките, секоја петта жена по 40-тата година од животот пати од инконтиненција која најчесто се јавува како последица на слабост на мускулите на карличното дно. Инконтиненција е неспособност да се во целост контролира задржувањето на мочката при кашлање, кивање, трчање, дигање на тешки предмети, брза промена на положбата на телото (на пример: при брзо станување) или при други физички активности.

Најчеста причина за овој проблем е ослабеното карлично дно, кое кај жените се јавува поради вродена слабост на сврзното ткиво, поради бременост и раѓање, менопауза, прекумерна телесна тежина, или поради чести повторувани воспаленија на мочниот меур.

Кај мажите инконтиненцијата може да се јави како последица на хируршко отстранување на простатата (радикална простатектомија).

Иконтиненцијата може да даде емоционални проблеми кај пациентите. Таа влијае врз карактерот на пациентот, како и врз квалитетот на живот и социјалното битисување - изолирање, ограничени активности, намалена професионална продуктивност, недоразбирање со околината, депресија и потреба од зголемена лична хигиена.

Бидејќи овој проблем најчесто се јавува како последица на слабост на мускулите на карличното дно, тој може да се ублажи со нивно зајакнување.

Доктор Арнолд Кегел уште во 1948 година прв ја предложил примената на вежбите за зајакнување на мускулите на карличниот под, со цел да се подобри нивната функција и тонус. Тоа се вежби на волно стегање и олабавување на мускулот, кој има важна улога во одржувањето на уретралниот притисок (musculus levator ani).

Мускулите на карличниот под во своето тело може да ги лоцирате при следното мочање на следниот начин: ќе се обидете прво да го задржите, а потоа да го пуштите млазот и тоа не стегајќи го стомакот, ниту бутините и задникот. Ако тоа ви успее, значи сте ги лоцирале мускулите за кои се говори.

Основната Кегелова вежба е многу едноставна.

Стегнете ги карличните мускули, држете го стегањето десетина секунди, а потоа опуштете ги. Се препорачува вежбата да се повтори десет пати, три пати дневно (вкупно вежбање - 5 минути дневно).

Тоа се едноставни вежби, не бараат многу слободно време, се изведуваат без дополнително потребна опрема. Ефектите од овие вежби се забележуваат веќе по еден месец од редовното вежбање. Со овие вежби може значително да се ублажи инконтиненцијата.