• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Dr. Velma Stounhaus: Рибиното масло ја подобрува работата на мозокот

Честата употреба на рибиното масло може да ја подобри меморијата, но и да биде одлична превенција против демецијата.

Најновите научни истражувања покажале дека масните киселини, кои се наоѓаат во рибата и морските плодови, можат да го подобрат памтењето дури за 15%.

Експертите препорачуваат често консумирање на лосос, скуша, сардина, ракчиња и школки, со цел да се подобри меморијата и да се спречи деменција. Тие нагласуваат дека внесувањето на омега -3 масните киселини во организмот, со кои е богата рибата и морските плодови, е особено важно за одржување на оптималното здравје на мозокот.

Водечкиот истражувач од Универзитетот во Нов Зеланд Dr. Velma Stounhaus изјавила дека рибата, како неоходен дел од исхраната, има многу поволно дејство врз функционирањето на мозокот и меморијата кај младите и здравите луѓе.

 

Прочитајте и: