• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Истражувачите повторно потврдиле: Зелениот и црниот чај го намалуваат ризикот од рак

Истражувачите повторно потврдиле: Зелениот и црниот чај го намалуваат ризикот од рак.

Резултатите од најновото истражување повторно потврдиле ддека секојдневната консумација на црн и зелен чај може да го намали ризикот од развој на рак.

Научниците напоменуваат дека зелениот и црниот чај се преполни со антиоксиданси, кои спречуваат да се натрупуваат токсичните молекули и клетки во организмот.Така, две чаши чај го снабдуваат организмот со иста количина на антиоксиданси како и пет порции зеленчук или две јаболка.

Лекарите тврдат дека зелениот чај содржи состојки кои се способни да ги уништат или да го сузбијат развојот на вирусите и другите микроорганизми во телото.

Истражувачите покажале дека овој напиток може да помогне во спречување на Алцхајмеровата болест, намалувањето на стресот, ја подобруваат функцијата на кардиоваскуларниот систем, помагаат во топењето на килограмите, ги чуваат непцата, го намалуваат ризикот од остеопороза...

 

Прочитајте и: