• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Смоквите ги јакнат крвните садови и го намалуваат крвниот притисок

Голем број на епидемиолошки студии ја докажуваат заштитната улога на смоквата према крвните садови. Со консумирање на свежо овошје и зеленчук значително се намалува ризикот за срцев инфаркт. Заштитната улога им се препишува на флавоноидите, кои во смоквите ги има околу 1,1 грам на 100 грама свеж плод, што е многу повеќе од вообичаеното овошје, црвеното вино или чајот.

Смоквите имаат и поголема количина на калиум, кој заедно со калциумот делува на регулацијата на крвниот притисок и на тој начин го штити кардиоваскуларниот систем.

 

Прочитајте и: