• Decrease font size
 • Reset font size to default
 • Increase font size
Ординација
Андропауза – Прашања и Одговори Печати

Што е хипогонадизам?

Хипогонадизам (примарен и секундарен) е клиничка состојба која се карактеризира со ниска концентрација на тестостерон во серумот.

Како ниското нивото на тестостерон влијае на организмот?

Нискиот тестостерон може да биде поврзан со многу симптоми:

 • намалена концентрација,
 • депресија,
 • губиток на сексуалниот нагон,
 • еректилна дисфункција,
 • инсулинска резистенција,
 • намалување на мускулната маса и сила,
 • зголемување на нивото на масните наслаги,
 • намалена плодност,
 • намалена големина на гениталиите,
 • остеопороза,
 • помалку влакна по телото,
 • топлотни бранови со зголемено потење,
 • нарушување на липидниот метаболизам (хиперлипидемија),
 • неразвивање на секундарни полови карактеристики во пубертетот,
 • анемија (слабокрвност).

Што се смета за низок тестостерон?

За низок тестостерон во серумот се сметаат вредности пониски од 12 nmol/l.

Кои се причините за хипогонадизам?

Причини на примарниот хипогонадизам се:

 • вродени: пореметувања во хромозомите (Klinefelter-ов синдром), ензимски пореметувања,
 • физичка повреда на тестисите,
 • компликација на некоја друга болест: дијабет, слабост на бубрезите, заболувања на црниот дроб.

Причини на секундарниот хипогонадизам се:

 • вродени пореметувања,
 • пореметувања на функцијата на хипофизата,
 • компликација на некое друго заболувања: AIDS.

Кои се придобивките на тестостеронската терапија?

Tестостеронската терапија може да ја:

 • врати сексуалната желба и потентност,
 • да го подобри расположението и концентрацијата,
 • подобри мускулната маса, подобри густината на коските и превенира остеопорозата.