• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Жолчните каменчиња - фактор на ризик за рак на жолчната кеса Печати

Се смета дека на 100 извршени операции на отстранување на жолчна кеса, поради камен во неа, барем во еден случај е спречено настанувањето на ракот.

Затоа, нападот на жолчната кеса не треба да се занемари.

Ракот на жолчната кеса е исклучително ретко малигно заболување. Кога се дијагностицира, во 70% од случаите тој е придружен со присуство на камен во жолчната кеса. Каменчињата може да бидат причина за ова малигно зболување, бидејќи ризикот за малигната дегенерација е во корелација со времето на присуството на каменот во жолчната кеса.

Ракот на жолчната кеса обично се јавува кај постари лица како што може и да се очекува според честотата на појавување на каменчиња во жолчната кеса во таа возраст и два пати почесто се јавува кај мажите.