• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Важни витамини во бременоста

Иако добро се храните, оптимално количество на одредени хранливи состојки, пред се фолна киселина, калциум и железо не е можно да се прими само преку храната.

Наспроти добрата исхрана веројатно тешко ќе конзумирате оптимално количество на одредени хранливи состојки, пред се фолни киселини, калциум и железо.

Ви препорачуваме во првите 3 месеци да земате фолна киселина, а уште подобро би било да земате и пред забременување, во време кога ја планирате бременоста.

Заради потреби на плодот кој расте, многу од трудниците се слабокрвни (анемични). Недостатокот на железо може да го надополнат со храна која содржи многу железо или дополнителни таблети. Богат извор на железо се црвеното месо, житариците, црниот дроб (кои на трудниците понекогаш и не им се препорачуваат), грав, суви кајсии и сок од цвекло.

Преземено од www.ringeraja.mk.

 

Прочитајте и: